Skip links

Xavi Rico guanya el certamen ACoTaciOneS en la caja negra en la modalitat en valencià i Belén Galain en la modalitat en castellà

Share

Projecte Inestable i el centre cultural La Rambleta, amb la col·laboració de l´Escalante Centre D´Arts Escèniques i Teatres de la Diputació, han fet públic els premiats de la III convocatòria del Certamen de textos dramàtics ACoTaciOneS en la caja negra. El jurat d’aquesta tercera edició ha reconegut el treball de Xavi Rico, amb la seua obra ‘El cos de Lewy´, en la modalitat en valencià, i el de l’argentina Belén Galain, amb el seu text ‘Parti(do)´ en la modalitat B de textos en castellà oberta a tot l’àmbit de parla hispana (Espanya, Llatinoamèrica).

* Más abajo en castellano

En la modalitat A, de textos en valencià, el jurat, format per Rosa Molero, Rafael Casañ, Marylène Albentosa, Rafa Palomares, Esther Pedrós i Jacobo Pallarés, amb el recolzament de Rocío Huet, directora de Rambleta, destaca que “en ‘El cos de Lewy’ l’autor, ja des del mateix títol, ens introdueix en un singular univers que es construeix i es destrueix al ritme d’un poderós llenguatge, precís i poètic, que permet gaudir d’una proposta que sap mantenir un complex equilibri entre la demència i la clarividència d’uns personatges abandonats a la seua sort en un retrofuturista spa”.

El valencià Xavi Rico té 23 anys i és natural de Sagunt. En el seu currículum, Rico apunta que s’ha iniciat recentment en el món de la dramatúrgia, amb la realització de cursos d’escriptura dramàtica amb l’autor, director i dramaturg valencià Paco Zarzoso. En l’àmbit actoral, ha estat quinze anys a l’Escola Municipal de Teatre de Sagunt i ha participat en diverses obres i muntatges teatrals.

El premi en la modalitat B ha sigut per a la dramaturga argentina Belén Galain, pel seu text ‘Parti(do)’, del qual el jurat del certamen subratlla “la decidida aposta de l’autora per transformar una senzilla conferència en un trepidant relat en primera persona, ple de ritme i vívids detalls que permeten al lector involucrar-se en la constant fugida d’uns personatges atrapats en un dels períodes més tràgics de la història de l’Argentina”.

Belén Galain va nàixer fa 27 anys a la ciutat de Buenos Aires, on actualment resideix i treballa en l’àmbit de les arts escèniques com a directora, productora i dramaturga.

És Tècnica Superior en Posada en Escena de l’Escola Metropolitana d’Art Dramàtic de Buenos Aires (EMAD, Argentina), i en l’actualitat compagina la seua professió amb els estudis de la Llicenciatura en Filosofia en la Universitat de Buenos Aires.

Els guardonats de cada modalitat rebran un premi de 1.500 euros i la publicació de l’obra en el número 18 de la revista Red Escénica.

També, el jurat reconeix en esment especial ‘Esto no es una obra de teatro verbatim’ del brasiler Eduardo Aleixo Monteiro, qui va guanyar el certamen l’any passat. “En aquesta tercera edició, l’obra ‘Esto no es una obra de teatro verbatim’ de Monteiro aconsegueix un merescut accèssit amb una proposta on la performatividad i l’hàbil joc amb els gèneres de no ficció construeixen un sòlid text entorn del treball de l’autora argentina Lola Arias”. Aquesta obra també es publicarà en pròxims números de la revista.

Finalment, el jurat de la present edició vol destacar l’alta qualitat d’uns textos que, vinguts des de contextos i llocs d’allò més diversos, sorprenen per la maduresa de la seua tècnica i la qualitat de la seva poètica.

El Certamen de textos dramàtics ACoTaciOneS en la caja negra que va nàixer amb veu pròpia l’any 2000 i a l’alè del millor moment d’una facultat de Filologia de la Universitat de València bolcada amb les arts escèniques, torna després de la decisió que van prendre Projecte Inestable i La Rambleta fa dos anys d’oferir-li una segona etapa a aquest certamen dedicat a la dramatúrgia jove i continuar així apostant per l’escriptura, el talent i la dramatúrgia.

Xavi Rico gana el certamen ACoTaciOneS en la caja negra en la modalidad en valencià y la argentina Belén Galain en la modalidad en castellano

Projecte Inestable y el centro cultural La Rambleta, con la colaboración del Escalante Centre D’Arts Escèniques i Teatres de la Diputació, han hecho público el fallo de los premiados de la III convocatoria del Certamen de textos dramáticos ACoTaciOneS en la caja negra. El jurado de esta tercera edición ha reconocido el trabajo de Xavi Rico, con su obra ‘El cos de Lewy’, en la modalidad en valencià, y el de la argentina Belén Galain, con su texto ‘Parti(do)’ en la modalidad B de textos en castellano abierta a todo el ámbito de habla hispana (España, Latinoamérica).

En el fallo en la modalidad A, de textos en valencià, el jurado, formado por Rosa Molero, Rafael Casañ, Marylène Albentosa, Rafa Palomares, Esther Pedrós y Jacobo Pallarés, con el respaldo de Rocío Huet, directora de Rambleta, destaca que “en ‘El cos de Lewy’ el autor, ya desde el mismo título, nos introduce en un singular universo que se construye y se destruye al ritmo de un poderoso lenguaje, tanto preciso como poético, que permite disfrutar de una propuesta que sabe mantener un complejo equilibrio entre la demencia y la clarividencia de unos personajes abandonados a su suerte en un retrofuturista spa”.

El valenciano Xavi Rico tiene 23 años y es natural de Sagunto. En su currículum, Rico apunta que se ha iniciado recientemente en el mundo de la dramaturgia, con la realización de cursos de escritura dramática con el autor, director y dramaturgo valenciano Paco Zarzoso. En el ámbito actoral, ha estado quince años en la Escuela Municipal de Teatro de Sagunto y ha participado en varias obras y montajes teatrales.

El premio en la modalidad B ha sido para la dramaturga argentina Belén Galain, por su texto ‘Parti(do)’, del cual el jurado del certamen subraya “la decidida apuesta de la autora por transformar una sencilla conferencia en un trepidante relato en primera persona, lleno de ritmo y vívidos detalles que permiten al lector involucrarse en la constante huida de unos personajes atrapados en uno de los periodos más trágicos de la historia de Argentina”.

Belén Galain nació hace 27 años en la ciudad de Buenos Aires, donde actualmente reside y trabaja en el ámbito de las artes escénicas como directora, productora y dramaturga.

Es técnico superior en Puesta en Escena por la Escuela Metropolitana de Arte Dramático de Buenos Aires (EMAD, Argentina), y en la actualidad compagina su profesión con los estudios de la Licenciatura en Filosofía en la Universidad de Buenos Aires.

Los galardonados de cada modalidad recibirán un premio de 1.500 euros y la publicación de la obra en el número 18 de la revista Red Escénica.

También, el jurado reconoce en mención especial ‘Esto no es una obra de teatro verbatim’ del brasileño Eduardo Aleixo Monteiro, quien ganó el certamen el año pasado. “En esta tercera edición, la obra ‘Esto no es una obra de teatro verbatim’ de Monteiro logra un merecido accésit con una propuesta donde la performatividad y el hábil juego con los géneros de no ficción construyen un sólido texto en torno al trabajo de la autora argentina Lola Arias”. Esta obra también se publicará en próximos números de la revista.

Por último, el jurado de la presente edición quiere destacar la alta calidad de unos textos que, venidos desde contextos y lugares de lo más diversos, sorprenden por la madurez de su técnica y la calidad de su poética.

El Certamen de textos dramáticos ACoTaciOneS en la caja negra, que nació con voz propia y al aliento del mejor momento de una facultad de Filología de la Universitat de València volcada con las artes escénicas, regresa tras la decisión que tomaron Projecte Inestable y La Rambleta hace dos años de ofrecerle una segunda etapa a este concurso dedicado a la dramaturgia joven y continuar así apostando por la escritura, el talento y la dramaturgia.

Leave a comment

This website uses cookies to improve your web experience.
explorar
llisca