Skip links

Teatro de lo inestable comença la seua gira internacional a Tunísia i Xile

Share

Hui, dimecres 22 de juny, Teatro de lo inestable comença la seua gira internacional amb una primera parada a Tunísia i més tard a Xile. En aquest sentit, la companyia emprén el viatge més gran des de la seua formació l´any 1997: dues peces giraran per dos continents al llarg de quatre setmanes.

La primera parada és el festival internacional Fars Culturals del Mediterrani celebrat a l’arxipèlag tunisià Kerkennah, del 21 al 25 de juny, amb ‘Diaris d’adolescència’. Una trobada a un dels llocs més evocadors del Mediterrani, la qual té com a objectiu crear a través de l’art un espai de reflexió sobre la pau, els drets dels migrants i la interculturalitat com una eina universal de convivència entre els pobles.

Teatro de lo inestable participa en col·laboració amb el Màster de Teatre Aplicat de València d’aquest gran esdeveniment que compta en la seua programació amb representacions teatrals, tallers, concerts, lectures, exposicions, reunions, etc., sota la guia i direcció artística del comissari regional de cultura de Sfax, Mourad Amara, i amb la presència, també, de professionals i companyies d’Itàlia i Grècia.

En qualitat de companyia convidada, presentarà l’obra ‘Diaris d’Adolescència’, una peça co-creada per Maribel Bayona, María José Guisado i Rafa Palomares i que és una obra testimonial, la qual parla, des de l’adolescència particular de les actrius (Bayona i Guisado), de l’adolescència universal i atemporal: del primer amor, del conflicte amb els pares, del naixement de la consciència política, del descobriment sexual, dels dubtes i el desconcert. “L’oportunitat de mostrar ‘Diaris’ en el marc d’aquest festival dedicat a les arts escèniques i l’educació entronca amb la nostra línia de treball d’Inestables per l’educació i la Trobada Jove de Teatre”, afirma Maribel Bayona qui afegeix: “És una peça que mostrem cada any a alumnes dels instituts valencians, però, per l’universalitat de la seua temàtica, estem convençudes que arribarà a tot el públic del Fars Culturals del Mediterrani”.

D’altra banda, pel que fa als tallers, aquests comptaran amb la participació d’alumnes de les escoles de teatre dels diferents països implicats. El Màster de Teatre Aplicat de València presentarà el taller de “Teatre de l’oprimit”, el qual serà impartit per Antoni Navarro i el soci de Projecte inestable, Rafa Palomares. També s’ha desplaçat el codirector de projecte inestable, Jacobo Pallarés, per a participar de les activitats.

La segona part de la gira es desenvoluparà al continent americà. La companyia recorrerà durant tres setmanes Xile amb un total de vuit actuacions amb l’obra de Jacobo Pallarés, ‘El rastro de aquella noche’, la penúltima de la companyia. Del 30 de juny al 2 de juliol estaran al Teatro UC de Santiago de Xile, tota una institució de les arts escèniques xilenes amb quasi vuitanta anys d’història i una aposta fèrria per la dramatúrgia innovadora, discussions profundes i formes estètiques noves.

El 6 de juliol Teatro de lo Inestable aterrarà al Teatro Municipal de Viña del Mar, a la Regió de Valparaíso. Un teatre monumental dels anys 30 del segle passat i principal centre cultural de la regió. I el 8 juliol al Teatro Municipal de Ovalle, el teatre municipal de la Regió de Coquimbo.

La gira internacional de ‘El rastro de aquella noche’ continuarà el 9 i el 10 de juliol al Teatro Puerto, també a Coquimbo, i finalitzarà el 13 de juliol al Teatro BioBío, l’escenari més gran de Xile situat a la Concepción.

Tal i com expressa Jacobo Pallarés, “aquesta gira és fruit del treball que fem i la voluntat fèrria que tenim en Projecte inestable de teixir xarxes professionals i artístiques amb l’escena llatinoamericana”. Jacobo Pallarés és l’actual president de la Red de Teatros Alternativos i de la recentment creada Red Iberoamericana de Espacios Escénicos (RIEE), la xarxa iberoamericana més gran d’Espais Escènics, formada per més de 200 teatres privats provinents de quatre països (Argentina, Xile, Mèxic i Espanya), la finalitat de la qual és articular i projectar el teixit artístic i escènic de la creació, exhibició i formació independents iberoamericanes.

‘El rastro de aquella noche’, estrenat en 2021, també en la seua versió en valencià, és una peça que dota de paraules als objectes, als paisatges, als mars, als espais i al temps que s’habita, permetent al públic escoltar les seues històries i endinsar-se en els seus pensaments. Interpretada per Alejandra Mandli i Juan Andrés González, ha viatjat per tot l’estat espanyol i per Itàlia.

Leave a comment

This website uses cookies to improve your web experience.
explorar
llisca