Skip links

Rutes Iberoamericanes signa acord entre tots els socis i obri convocatòria a companyies i creadors

Share

Ahir de vesprada, dijous 29 de juny, es va signar l’acord entre tots els socis de Rutes Iberoamericanes, el nou projecte d’internacionalització d’arts escèniques, impulsat i gestionat des de València per Projecte Inestable i en el qual participen unes quaranta sales de teatre dels tres països: Argentina, Xile i Espanya. El projecte s’emmarca sota el paraigua de la Red Iberoamericana de Espacios Escénicos (RIEE) i obri hui el termini de convocatòria a companyies argentines i xilenes.

El projecte contempla tres rutes que tindran lloc durant 2024. Ruta espanyola: dues o tres companyies xilenes i dues o tres companyies argentines estaran en ruta per terres espanyoles al llarg del mes de febrer; ruta xilena: dues o tres companyies espanyoles estaran en ruta per terres xilenes al llarg d’octubre i novembre; ruta argentina: dues o tres companyies espanyoles estaran en ruta per terres argentines al llarg d’octubre i novembre.

“Des dels seus inicis, Inestable ha treballat en xarxa, proposant i provocant un diàleg internacional entre diferents territoris, tant amb el nostre territori més pròxim com és l’europeu com amb Llatinoamèrica”, afirma Jacobo Pallarés, director de Projecte Inestable. “Sempre hem intentat dinamitzar, secundar i potenciar la creació contemporània, sobretot la valenciana, i oferir oportunitats de viatjar, d’investigar i de dialogar. Això és Rutes: una gran oportunitat perquè les creadores puguen presentar els seus treballs a Llatinoamèrica i perquè el nostre públic puga gaudir de propostes de l’Argentina i Xile”.

La ruta espanyola, que tindrà lloc durant el mes de febrer, acollirà durant dos a quatre setmanes seguides teatre, dansa i circ. Un cicle programat en els teatres de la Comunitat Valenciana, tant privats com públics, i altres sales de l’estat, amb espectacles seleccionats en una convocatòria oberta. Els espais socis que s’han sumat al projecte de València són Sala Off, Sala Russafa, Carme Teatre, Sala Artea, Teatro Patraix i Espai Inestable. I de la resta d’Espanya: La Nau Ivanow (Barcelona), Escena Miriñaque (Santander), Teatre Sans (Mallorca), Tantarantana (Barcelona), Teatro Ensalle (Vigo), El Huerto (Gijón), Nave 73 (Madrid), Ártika (Vigo), Sala Negra (Logroño), Tarambana (Madrid) i Utopian (Getxo).

“L’associativitat suposa una sèrie de desafiaments però també moltes riqueses. És la possibilitat d’amplificar les oportunitats en moments de crisi”, declara Tania Rebolledo, directora executiva de Teatre UC (Xile) i coordinadora de la ruta xilena, qui considera que “Rutes és una acció de transcendència de la nostra xarxa, que ara involucra a una major quantitat de sales, països i, per tant, persones”.En la ruta xilena participen Teatro Puerto (La Serena), Teatro UPLA (Valparaíso), Teatro UC (Santiago), Teatro BioBío (Concepción), Festival Santiago Off (Santiago), Centro Cultural Al Margen (Maule) i Teatro Regional del Maule.

Per últim, els espais que conformen la ruta argentina són: Festival Aúra (La Plata), Festival FAER (Rosario), Festival El Cruce (Rosario), Festival Mercosur (Córdoba), Festival Nevadas Escénicas (Bariloche), i les sales de Buenos Aires Teatro El Extranjero, Espacio Callejón, Sala Roseti, Método Kairós Teatro i Moscú Teatro. “Des del nostre centre de residències La Parisina i els diferents festivals involucrats (Mercosur, Aúra, Nevadas Escénicas, FAER i El Cruce) conformem una xarxa de treball descentralitzada, que obri diferents sinèrgies entre territoris distants. Aquesta acció ens enforteix. I al seu torn ofereix a les companyies espanyoles que ens visiten l’oportunitat d’itinerar a través de la nostra àmplia geografia per fora de la Capital”, conclou el coordinador de la ruta argentina, Ignacio Tamagno director de contingut en el centre de residències La Parisina i coordinador del programa de residències PIA de la UNVM.

Hui s’obri el termini de convocatòria per a la ruta espanyola. Les companyies xilenes i argentines disposen de termini fins al 23 de juliol per a fer arribar les seues propostes. Els espectacles han de ser paritaris i es valorarà la viabilitat per a la realització d’una gira internacional. Entre els aspectes més importants del projecte es destaca l’aposta per models més ecològics de mobilitat dins del sector de les arts escèniques amb rutes més sostenibles.

La informació de la convocatòria podrà trobar-se en les diferents pàgines web de tots els espais socis del projecte. Consulta les bases ací.

Leave a comment

This website uses cookies to improve your web experience.
explorar
llisca