Skip links

Rutes Iberoamericanes, el projecte internacional d’arts escèniques entre l’Argentina, Xile i España

Share

Arriben a València els tres espectacles de Rutes Iberoamericanes, el projecte internacional d’arts escèniques entre l’Argentina, Xile i Espanya, impulsat i gestionat des de València per Inestable i en què participen nou sales espanyoles, entre elles les valencianes Sala Off, Teatre de Patraix i la mateixa Inestable.

Teatre documental i polític xilé, universos femenins i suburbans i una comèdia que vol reflexionar sobre l’essència del pensament totalitari són les temàtiques que recorren les tres peces.

El 8 i 9 de febrer, la Sala Off presenta Medium: Chile estalla en la distancia, del creador xilé Omar Morán i la companyia Teatro Apátrida. Medium s’inscriu dins del teatre documental a través de la recopilació de relats de testimonis de l’esclat social a Xile ocorregut el 18 d’octubre de 2019. Aquests relats es prenen des del punt de vista d’un grup d’artistes xilens residents a Europa, els qui es veuen enfrontats a l’obstacle de la distància per a preguntar-se al costat del públic: Podem convertir-nos en mèdiums, altaveus d’una revolució que vivim a la distància?

Continuant amb el cicle, el 10 i l’11, Inestable acull La Sapo, d’Ignacio Tamango. Des de l’Argentina, aquesta obra explora els universos femení i suburbà en una atmosfera nocturna poblada de violències, a través d’una neta i la seua àvia morta que van desenterrant el fosc i violent passat familiar que les manté unides. Basada en una memòria personal del seu autor, La Sapo és una sort de poema escènic a dues veus, que indaga en els encreuaments entre teatre, poesia i instal·lació visual per a oferir una proposta escènica de gran poder evocatiu.

L’última companyia iberoamericana que mostrarà el seu treball a la ciutat de València durant aquest mes de febrer és Cia ZERO10 i Espacio Calejón. La seua peça NOS es podrà veure el divendres 16 en Inestable i el dissabte 17 i diumenge 18 en Teatre Patraix. NOS és un moviment inconformista que vol millorar el món. Quatre ciutadans compromesos decideixen reunir-se clandestinament en un dipòsit de Buenos Aires per a iniciar el canvi. Una comèdia que vol reflexionar sobre l’essència del pensament totalitari des d’una perspectiva àmplia, que no pretén situar-se com a farsa política inscrita en el nostre context més immediat i en la qual l’espectador és convidat a una de les primeres reunions d’un nou moviment revolucionari.

Rutes Iberoamericanes, un projecte internacional d’arts escèniques

Rutes Iberoamericanes és un projecte internacional d’arts escèniques entre l’Argentina, Xile i Espanya i en el qual participen nou sales espanyoles: Sala Tarambana i Nave 73 de Madrid, Teatre Principal de Santanyí / Sa Talaia i Teatre Sans de Mallorca, Sala de Teatro Ártika de Vigo, Sala Negra Café Teatro de Logroño, Sala Utopian Aretoa de Guetxo i Sala Off, Teatre Patraix i Inestable de València. El projecte s’emmarca sota el paraigua de la Red Iberoamericana de Espacios Escénicos (RIEE).

En aquesta primera fase, del 27 de gener al 18 de febrer, dos companyies argentines i una xilena mostraran en gira espanyola els seus espectacles per les nou sales d’acollida, amb un total de vint-i-dos funcions. Des d’Argentina, Ignacio Tamagno presenta La Sapo que es podrà veure el 27 de gener al Teatre Principal de Santanyí, el 4 de febrer a la Sala de Teatro Ártika, 10 i 11 de febrer a Inestable i 15 i 16 del mateix mes a Tarambana. 

L’altra companyia argentina seleccionada és la de la creadora Martina Cabanas Collell, amb la seua obra NOS, que estarà el 31 de gener i l’1 de febrer a Tarambana, i ja en febrer el 3 a Sala de Teatro Ártika, el 7 i 8 a Nave 73, l’11 a Sala Negra Café Teatro, el 16 a Inestable i el 17 i 18 a Teatre Patraix. 

Des de Xile, Rutes Iberoamericanes apropa el treball de Teatro Apátrida, companyia formada per un grup d’actors i creadors xilens residents a Xile, Barcelona, París i Londres. La seua peça, Medium. Chile estalla en la distancia es veurà durant el mes de febrer a la Sala Off, els dies 8 i 9, a Sala Utopian Aretoa l’11, a Teatre Sans el 16 i, per últim, el 18 a Sala de Teatro Ártika.

Segona fase: Ruta xilena i Ruta argentina

Després d’aquesta primera ruta per l’estat espanyol, el projecte contempla dues rutes per Llatinoamèrica que tindran lloc a finals de 2024, les quals suposaran una oportunitat única per a la internacionalització de les companyies locals. Les converses entre l’organització i les sales xilenes i argentines implicades ja han començat per fer pública, en els pròxims mesos, la convocatòria. 

Leave a comment

This website uses cookies to improve your web experience.
explorar
llisca