Es tracta de la 8a producció de la companyia valenciana om plantegen un viatge interdisciplinar a través de l´herència intergeneracional. L’espectacle podrà veure’s el 29, 30 i 31 d´octubre a la nostra sala en estrena absoluta; i del 5 al 7 de novembre a La Rambleta.
La companyia de dansa-teatre Fil d’Arena presenta a finals d’octubre la huitena peça de la seua trajectòria, una creació col·lectiva nascuda de les residències artístiques de Graners de Creació 2021, que ha estat possible gràcies a la nostra col·laboració amb La Rambleta com a sales amfitriones. ‘Nimbes’ es representarà en tots dos escenaris, del 29 al 31 d’octubre i del 5 al 7 de novembre, respectivament.
[Nimbe. Aureòla, halo. Cercle lluminós que els escultors i els pintors col·loquen darrere del cap dels personatges sagrats. Originalment, desproveït de significat religiós, també s’aplicava a les imatges de certs herois i emperadors vivents a manera de plugim de llum sobrenatural].
‘Nimbes’ no parla de sants ni de santes; tampoc d’heroïnes o grans emperadrius, sinó de dones que tracten d’empoderar-se de manera transversal i comunal, fugint d’exalçaments gloriosos i sobrehumans que bleguen les seues esquenes amb més càrregues i metes asfixiants. ‘Nimbes’ reusa a sacralitzar la dona, a deshumanitzar-la, a erigir-la semideessa, a dir-li que pot amb tot, a sotmetre-la a uns superpoders inventats per un capitalisme complaent que la vol encara més subjugada i ocupada. ‘Nimbes’ parla de dones fortes que no tenen un altre remei que ser-ho; de germanes, companyes, amigues, mares, mestres i filles que teixeixen xarxes resistents per a sostenir-se unes a d’altres, sense deixar de banda la diversitat que travessa les xàvegues de la sororitat.
«Nimbes tracta de l’herència, del llegat invisible que ens transmetem d’unes a altres. D’abraçar, transformar i deformar la tradició que habita als nostres cossos. És un periple a través de nosaltres, en present, i del que ens deixa la història. Un lloc on compartir entre dones, on ser allò que vulguem, on jugar i ballar juntes al so dels nostres ritmes. Una respiració conjunta que ens espenta i que ens fa més poderoses», explica la companyia.
Aquest és un espectacle interdisciplinar i intergeneracional, creat i interpretat per dones d’entre 4 i 70 anys, amb què Fil d’Arena obri els seus braços a altres professionals de la dansa i a convidades molt especials. A escena, per tant, el públic es trobarà amb deu personatges en diversos moments vitals, amb experiències, realitats i motivacions ben distintes, que es comunicaran mitjançant diferents llenguatges escènics contemporanis, desdibuixant els límits entre la dansa, el circ i el teatre de text i d’objectes.
Junt amb tres integrants de Fil d’Arena —Isabel Abril, Clara Crespo i Roseta Plasencia—, autores i directores de l’obra, estaran Cristina Andreu i Estela Tartajo, així com les intèrprets no professionals Isabel Fernández, Empar Navarro, Mariola Serra, India Richart, Joana Cantó i Amalia García.
El projecte naix de les experiències i necessitats de les pròpies intèrprets i creadores: «De la necessitat d’estar juntes, fent-nos costat. De la idea de tribu femenina per afrontar tant les quotidianitats, com les problemàtiques que ens sorgeixen com a col·lectiu».
La xarxa afectiva i sorora de ‘Nimbes’ també s’estén entre les cares menys visibles d’aquest equip, completat en la seua majoria per dones.