Teatro de lo Inestable arranca la gira internacional de ‘La odisea de aquellas vidas’, l’últim espectacle de la companyia, dirigit per Jacobo Pallarés i que tanca la trilogia de l’autor sobre L’Odissea. No obstant això, abans d’embarcar-se cap a Llatinoamèrica, Teatro de lo Inestable ha actuat a Logronyo, en el marc del Festival Iberoamericà de Teatre de La Rioja, FITLO.
La companyia valenciana recorrerà durant el mes d’octubre l’Uruguai, l’Argentina i Xile, amb un total d’onze funcions en deu teatres distints. “Quart any de gira llatinoamericana de Teatro de lo Inestable. És una fita com a companyia estar un mes de gira en un altre continent, recorrent tres països diferents. Continuem amb el nostre relat internacional, relacional i creatiu. Llatinoamèrica és un territori cultural extraordinari per a nosaltres. Ple de públic, de projectes excepcionals que treballen d’una manera especial amb els seus públics i els seus territoris. Un any més, tres països i multitud de sales i de contextos”, expressa Jacobo Pallarés.
La primera parada de la gira transatlàntica serà el pròxim dissabte 5 d’octubre en el Gran Teatro Politeama de Uruguay. Aquest teatre és la principal infraestructura cultural de la Ciudad de Canelones (100.000 habitants, capital del departament homònim). Construït en 1921, ha albergat espectacles artístics, esportius i fins i tot circenses.
També a l’Uruguai, en la ciutat de Montevideo, el dimarts 8 la companyia actuarà en la EMAD, la Escuela Multidisciplinaria de Arte Dramático Margarita Xirgu, un institut fundat en 1949 situat en la capital del país en el qual s’imparteixen cursos d’actuació, disseny teatral i dramatúrgia i que deu el seu nom i la seua existència a l’actriu catalana Margarita Xirgu.
Ja en l’Argentina, Teatro de lo Inestable aterrarà a Córdoba. El dijous 10 actuarà en el Sindicato de Meravillas, teatre situat en el centre històric de la ciutat. I el divendres 11 en Refugio Libertad, un espai comunitari i refugi cultural, situat prop de Córdoba, en Los Molinos, que alberga activitats artístiques, culturals i de formació, un espai de residències artístiques i una biblioteca popular. L’última actuació en aquest país serà el diumenge 13 en el marc de la X edició de Nevadas Escénicas, el Festival Internacional de Teatre en Sant Carles de Bariloche, a la província de Río Negro. Una trobada anual que fomenta l’accés a la cultura i impulsa el treball i la professionalització de les arts escèniques de la província.
El tercer país llatinoamericà que visitarà la companyia valenciana és Xile. Amb una primera actuació el dimarts 15 en la Corporación Cultural de Puerto Montt (CCPM). Aquesta entitat cultural funciona i administra la Casa del Arte Diego Rivera, edifici municipal situat en el centre de la ciutat. Porta el nom del muralista en agraïment al poble de Mèxic per la seua col·laboració en la construcció d’aquest recinte dedicat al desenvolupament de la cultura.
El dijous 17, Teatro de lo Inestable presentarà ‘La odisea de aquellas vidas’ en la capital del país, a Santiago de Chile, en el Teatro La Memoria, un espai fundat en 1989 i reobert en 2019 com un espai gestionat sota una mirada col·lectiva, per a promoure un coneixement que, més enllà d’un primer impuls creatiu, puga problematitzar sobre el fet escènic. I el divendres 18 es desplaçarà a Valparaíso al Centro Municipal de las Culturas de Casablanca.
La següent parada de la seua gira llatinoamericana serà en el Teatro BioBío, en Concepción. El dimecres 23 d’octubre, Teatro de lo Inestable tornarà a actuar en aquest gran espai cultural que alberga l’escenari més gran del país. Finalment, com a tancament de gira internacional, la companyia valenciana farà dues funcions, el divendres 25 i el dissabte 26, en Teatro Puerto, La Serena.
Viatgen en l’elenc: les actrius Lucía Poveda i Arantxa Cortés, l’actor Juan Andrés González, Mireia Parreño com a tècnica, Nuria Albelda com a productora i tècnica en escena i Jacobo Pallarés, director i tècnic en escena.
‘La odisea de aquellas vidas’, estrenada el passat mes de juny a València, és una peça de Jacobo Pallarés, escrita en coautoria juntament amb l’autora valenciana Iria Márquez, el creador argentí Ignacio Tamagno i l’autora xilena Carla Zúñiga Morales. Tancant la trilogia de la companyia sobre L’Odissea, ‘La odisea de aquellas vidas’ parla de la immigració. En concret, i com a escena que nodreix tot el text i la poètica del relat, de les persones migrants que han de passar pel desert de Tunísia. Parla del drama de Fati i Marie, una mare i una filla que van morir creuant el desert de Tunísia buscant una vida millor. L’obra recorre el cos de la mare i la filla, i aquest recorregut ens porta a altres milers de cossos que deambulen per diferents camins desnonats, perduts i desolats.