Skip links

Migrats Dansa es consolida com espai experimental de la dansa emergent a València

Share

Arranca la sisena edició de Migrats Dansa amb propostes d’investigació de joves creadors i creadores valencians, la major part d´ells migrats a l´estranger o altres ciutats de l´estat espanyol. Durant tres caps de setmana, el cicle acollirà una trentena de professionals de la dansa amb peces de petit format.

Projecte Inestable i el Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) continuen la seua aposta per acostar la dansa contemporània al públic valencià amb l’impuls de la nova edició de Migrats Dansa. Del 10 al 27 de novembre, arranca la sisena edició del cicle amb propostes d’investigació de joves creadors i creadores valencians, la major part d’ells migrats a l’estranger o altres ciutats de l’estat espanyol.

“Migrats Dansa va ser una de les nostres primeres apostes des del Centre del Carme per donar suport a la dansa contemporània. Un cicle amb el qual visibilitzem als i les artistes valencians que amplien la seva trajectòria professional lluny de casa, convidant-los a mostrar aquí el seu treball, alhora que acostem l’experiència de la dansa a tots els públics. Una vegada més, ens comprometem amb el ric talent artístic del nostre territori, posem a la disposició de la ciutadania una experiència innovadora que dialoga amb l’entorn patrimonial del CCCC i contribuïm a divulgar la dansa d’avui, perquè només s’aprecia el que es coneix”, assenyala el director del Consorci de Museus i del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont”.

Des de Projecte Inestable, Jacobo Pallarés afirma que “Migrats Dansa és el programa que més se relaciona amb Europa, consolidant-se com un espai d’experimentació per a la dansa emergent valenciana, mapificant-la en el context internacional”. A més, “un dels objectius del cicle des de la primera edició ha sigut fer un seguiment a les creadores, per veure on hi arriben”, explica Pallarés.

Prova d’això és el fet que aquest any obrirà el cicle Núria Crespo, qui ja va participar a la primera edició. “Fa sis anys presentava la meua primera peça de la mà d’Emma. Eren els inicis totals i presentar un primer treball amb el gran suport que ens va brindar Migrats, va ser molt motivador”, explica Crespo. Les dues foren protagonistes del segon cicle de Migrats i també tornaren a la quarta edició amb ‘Inventari’, una peça on ja es veien les línies que havien transitat durant els passats anys, a Barcelona. En la 5a edició, la seua obra ‘Opus.0’, desenvolupada junt amb Bernat Sanjuan, va ser la guanyadora de la residència artística Migrats, el resultat de la qual encetarà la sisena edició. “Aquesta residència ens ha permés professionalitzar el treball. I dignificar i valorar el nostre projecte”, assegura Núria Crespo.

Aquest any, totes les propostes que es mostraran són de creadores de menys de 35 anys, a excepció de les dues peces que han estat en les residències artístiques del (2 2)2 organitzades per Espai Inestable i Benamil. Professionals que, després d’haver realitzat els seus estudis a València, actualment resideixen a altres països o altres ciutats com Tilburg, Amberes, Àmsterdam, Toulouse, Granada o Barcelona, o que estan pensant en migrar per continuar amb la seua carrera.

Programació

Posarà en marxa el programa la coreògrafa i ballarina Núria Crespo amb l’estrena absoluta de la seua peça ‘Al cim, un cos penjant’, guanyadora de la residència Migrats Dansa en la passada edició. Aquesta, desenvolupada junt amb Bernat Sanjuan, proposa una sèrie de relacions i perspectives entre el so i el moviment, posant al cos com el nexe d’unió entre ambdós elements. Crespo i Sanjuan, els quals protagonitzen la imatge del cicle, estrenaran la seua peça en format de llarga duració a Espai Inestable, del 10 al 13 de novembre.

El CCCC tindrà activitats dos caps de setmana. El 19 i 20 de novembre, el públic podrà conèixer les peces ‘Remember me’, de la companyia Snorkel Rabbit; ‘Umbra’, Ainhoa Aparisio i Walter Marín, i l’obra ‘Rellirht’, d’Emma Romeu Ferrer, entre les 12.00 i les 14.00 hores al Claustre Gòtic. El 26 i 27 es donaran cita quatre propostes més: ‘Por un desliz’, de Paula Puchalt i Sergio Navarro; ‘Cada U Cada U’, de Maria Mora i Teresa Almenar; ‘I. La extrañeza’, de la companyia Matteria i, per últim, ‘A Golpes’ de Proyecto Lanza (Cristian Martín), a la mateixa hora i al mateix espai.

Pel que fa a Espai Inestable, a més de l’estrena de la peça en residència de Núria Crespo i Bernat Sanjuan, la programació està dividida en quatre blocs. El 17 i 18 de novembre trobem els treballs de Marta Fernández i Maria Moscardó, CIA L’Abocador i Javi Valls. En el segon bloc, que tindrà lloc el 19 i el 20 del mateix mes, es mostraran les peces breus de les creadores Nerea de Sousa, Miudo, Elvira Madrigal i Mar García i Javi Soler.

La setmana següent, el 24 i 25, en el tercer bloc a Espai Inestable, es veuran els treballs de Manel Ferrándiz, Jorge Camacho Tárraga i Aurora García i Agud, i CIA Nisham (Nia Torres). Aquesta última, amb el seu espectacle ‘Hybrid’, va ser seleccionada pels comissaris del cicle en el certamen coreogràfic del Festival 10 Sentidos. Nisham és una companyia de danses urbanes experimental emergent de Barcelona. Per últim, els dies 26 i 27, tancaran el cicle les propostes de Bernat Macià i Miguel Molina, Alicia Verdú Macián i La Quebrá.

Com s’ha comentat anteriorment, l’edició introdueix els treballs desenvolupats en les residències (2 2)², organitzades per Inestable i BenAmil: la coreògrafa La Quebrá amb ‘Cápsula precaria’ i Cristian Martín amb la seua peça ‘A Golpes’. Tots dos han gaudit d’una residència d’una setmana a l’espai rural d’Enguera abans de mostrar els seus treballs en procés de creació al CCCC i Espai Inestable.

Arriba Choreoscope a València

Choreoscope, el Festival Internacional de Cinema de Dansa de Barcelona, se suma a la programació com activitat paral·lela gratuïta amb una projecció de curtmetratges. La sessió especial tindrà lloc a Espai Inestable el 23 de novembre, a les 19h. El moviment genera la inestabilitat necessària perquè el món continue, evolucione. Choreoscope està dedicat no sols als amants de la dansa sinó també als que gaudeixen d’un cinema de qualitat. Dins del marc de la seua desena edició, el festival arriba a València de la mà d’Espai Inestable amb una atractiva proposta: una selecció de curtmetratges especialment pensada per a Migrats Dansa.

En la selecció es troben pel·lícules com ‘Anima, Animae, Animam’ dirigida per Julieta Gasroc i el valencià José (Putxa) Puchades Martínez, residents a Barcelona. El film, Premi del Jurat Choreoscope 2022, porta a la pantalla la màgia del ball i les titelles. O ‘Cultes’ de La Horde, una de les companyies de dansa més importants i disruptives del moment.

Leave a comment

Este sitio web utiliza cookies para mejorar su experiencia web.
explorar
llisca