Skip links

Graners de creació 2023-2025: nou cicle, millors pràctiques

Share

Graners de creació presenta a les persones creadores seleccionades per a les residències de la seua pròxima etapa 2023-2025. Els projectes triats superen la paritat del 50% i hi ha una destacada presència d’artistes emergents. Aquest nou cicle posa en marxa un ambiciós pla de bones pràctiques. Es reactiven les Rutes Internacionals que suposaran un intercanvi de creadors amb països d’Europa i Hispanoamèrica.

José Luis Pérez Pont, director del Consorci de Museus, Maite Ibáñez, Regidora d’Educació, Acció Cultural, Joventut i Cooperació i Migració de l´Ajuntament de València, i Jacobo Pallarés, coordinador de Graners de creació han presentat a les persones creadores seleccionades per a la pròxima edició de Graners de creació, el nou model de residències posat en marxa per a aquest trienni i les Rutes Internacionals de Graners. La presentació ha tingut lloc en el Centre del Carme Cultura Contemporània.

“Al poner en marcha en 2017 el programa Cultura resident quise activar un campo de trabajo del que la Comunitat Valenciana carecía, el de las residencias artísticas. Es satisfactorio comprobar la forma en la que nuestro proyecto ha crecido, dando apoyo a numerosas creadoras y creadores durante estos años y ha generado alianzas estables como la que hoy presentamos, además de abrir el camino para que otras instituciones lo transiten. Graners de creació supone una oportunidad de que artistas emergentes dispongan de espacio y recursos suficientes para poder dar vida a un espectáculo de artes escénicas; para poder investigar, trabajar y poner en marcha sus proyectos”, senyala el director del Consorci de Museus y el CCCC, José Luis Pérez Pont.

Una acceleradora cultural de referencia

Jacobo Pallarés ha explicat que Graners de creació s’ha convertit en la residència creativa d’arts escèniques més important de la Comunitat Valenciana, afegint una etapa de tres anys més que desenvoluparà un projecte cultural a llarg termini. Aquesta responsabilitat amb les i els creadors és possible, fonamentalment, gràcies al compromís ferm del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) a través del Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC).


Graners de creació s’adapta a les necessitats de la realitat cultural actual i evoluciona per a convertir-se en acceleradora cultural de referència en les arts escèniques. En aquesta nova etapa de tres anys (2023-2025) té com a objectius desenvolupar un model de treball de bones pràctiques. Es tracta d’un projecte innovador que vela per les cures als creadors. Un model que dona presència i entén per igual a totes les parts implicades, perquè desenvolupen millor el seu treball. Un model transparent, que aporta bones economies, el qual estableix un codi de  participació i de relació igual i horitzontal entre les parts implicades en l’activitat artística.


Rutes internacionals

La regidora d’Acció Cultural, Maite Ibáñez, s’ha mostrat “encantada de sumar nuestro apoyo al proyecto Rutas Internacionales, y reforzar, así la colaboración entre las instituciones públicas y los profesionales de las artes escénicas”. “Es importante generar una red de intercambios entre creadores y creadoras y conectar las residencias entre si”. A més, ha apuntat que “algunos de los objetivos de la concejalía son favorecer la innovación de lenguajes escénicos y dar apoyo al proceso creativo, la investigación y a los artistas emergentes, y ahora, a través de nuestra colaboración con el proyecto, reforzamos nuestro apoyo a la internacionalización del talento y la creación, dando respuesta así a las peticiones del sector”. 


D’altra banda, Jacobo Pallarés ha explicat la reactivació de les Rutes Internacionals. Es tracta d’un projecte posat en marxa en 2019 que es va veure interromput per la pandèmia de COVID. Rutes Internacionals és un pla de connexió amb altres residències de fora d’Espanya. En aquesta nova etapa, se sumen als països europeus que ja van participar en l’edició anterior, països d’Hispanoamèrica com Xile (Teatro Puerto).

 
En aquest sentit, l’objectiu principal és establir dues rutes diferents: una que portarà als creadors i creadores a diferents països d’Europa i una altra que serà directament amb Xile. El primer punt del treball serà una trobada dels encarregats de les residències de tots dos continents per a tancar les rutes, el qual tindrà lloc a València, al gener de 2023.

Foco cultural

El projecte de mediiació gestionat per Olga Hernández, des de la plataforma Tea&Party: “tiene como objetivos principales trabajar en la descentralización de la cultura y en la creación de redes sostenidas en el tiempo con la comunidad y las instituciones que permitan a los artistas valencianos desarrollarse también en el territorio nacional. De la misma forma esperamos que artistas de otras partes del país se interesen por Valencia y reconozcan en la ciudad un foco cultural de referencia”. 


Creadors seleccionats per a Graners 2023-2025

Les 15 residències que tindran lloc en aquesta nova edició han sigut seleccionades d’entre les més de 60 propostes rebudes en la convocatòria, després de passar per diferents sedassos realitzats pels socis de Graners. 


És destacable que s’ha superat la paritat del 50%, donant lloc a un major nombre de creadores. Una altra qüestió a subratllar és que una gran proporció de les persones seleccionades són creadors i creadores emergents, complint amb un dels objectius marcats en el nou pla de desenvolupament de Graners de creació.


Els residents seleccionats són: Colectivo Mad, La República del Lápiz, La Canadiense, Paula Llorens, Inka Romani, Miguel Ángel Sweeney, la subterranea, Atirohecho, Dunatacà, Antes Collado, Encara no et nom Producciones, Mauricio Pérez Fayos, Teatro Infinito, Elles Dance Project, Eva Zapico.LLISTAT DE SOCIS DE GRANERS 

Graners de Creació està format per un grup de 24 socis que treballen com a amfitrions en les residències:

La Rambleta, Sala Off, Sala Russafa, Projecte inestable, Benamil, Teatre El Musical, Casa de Cultura Bellreguard, Festival Russafa Escènica, Festival 10 Sentidos, Circuito Bucles, Dansa València (IVC), La Mutant, Espai La Granja, Universitat Jaume I, Nau Ivanow, Tantarantana, Andén 47, Centro Párraga, La Finestra Nou Circ, Teatre Auditori Catarroja, Espai Xerea/Teatre Talia, Projecte Somiatruites, Museo Universidad de Navarra, Sa Talaia.

Leave a comment

This website uses cookies to improve your web experience.
explorar
llisca