Skip links

Arranca la 9a edició de la Trobada de Teatre Jove

Share

Alacant, València i Castelló són les seus que en les tres pròximes setmanes acolliran aquesta iniciativa de Projecte inestable i l´Institut Valencià de la Joventut (IVAJ). La Trobada de Teatre Jove és tot un esdeveniment que congrega al voltant de 1400 alumnes de secundària de tot el territori valencià i a una trentena de professionals de les arts escèniques. Després de dues edicions afectades per la pandèmia, la Trobada torna de manera presencial amb més il·lusió que mai: un total de 24 representacions, 65 tallers didàctics i 13 dinàmiques grupals.

Dilluns 21 de març va arrancar a Alacant la 9a edició de la Trobada de Teatre Jove, una iniciativa de Projecte inestable i l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ)  que congregarà en les tres pròximes setmanes al voltant de 1400 alumnes de secundària de tot el territori valencià i a una trentena de professionals de les arts escèniques.

Després de dues edicions afectades per la pandèmia, l’esdeveniment torna a la presencialitat, del 21 de març al 8 d’abril, amb més il·lusió que mai. Aquesta celebració de l’educació artística a través del teatre tindrà lloc a Alacant del 21 al 24 de març, després serà el torn de València que l’acollirà del 28 de març a l’1 d’abril, per concloure a Castelló de la Plana del 5 al 8 d’abril. “És una alegria i una satisfacció enorme tornar a retrobar-nos en persona amb els docents, que ja són amigues i amics, que edició rere edició volen participar amb el seu alumnat en aquest projecte”, afirma la coordinació del projecte, la qual està formada per Maribel Bayona, Marc Escrig, Ernesto Martín i Rafa Palomares.

Aquest gran projecte té com a objectiu permetre la trobada d’alumnes i docents que creen i que munten espectacles als seus centres, que gaudeixen del teatre i es formen mitjançant les arts escèniques en el sentit més ampli (dansa, música, plàstica, teatre, expressió corporal), per exhibir les seues creacions; formar-se en tallers amb professionals de les arts escèniques i la pedagogia; i per conèixer i conviure amb altres persones que viuen el teatre en l’educació secundària, els casals joves o qualsevol associació juvenil. Això es concreta en un total de 24 representacions, 65 tallers didàctics i 13 dinàmiques grupals i més de 35 professionals de les arts escèniques.

Per tant, la Trobada de Teatre Jove continua amb la seua necessitat d’oferir experiències teatrals als adolescents i als joves que es consoliden com a font de coneixement i enriquiment personal i que servisquen com a vehicle d’aproximació a les arts escèniques, per tal de consolidar la formació de nous espectadors i, en sentit més ampli, de nous usuaris de la cultura. I a més ho fa presencialment després dels dos anys més durs de la pandèmia amb la seua 9a edició.

Així doncs, el plantejament és, com sempre, celebrar el teatre en l’educació dels joves mitjançant formació, valorant els treballs escènics fets als instituts i conviure al llarg de les tretze jornades arreu del territori valencià. 

L’estructura de cadascuna de les tretze jornades en les quals consisteix l’edició d’enguany és sempre la mateixa. L’activitat comença a les 10 h amb l’exhibició (pràcticament dues creacions de joves es mostren diàriament per a altres joves que assisteixen com a públic). Posteriorment, entre les 11:30 h i 12 h, s’esmorza i s’organitzen els cinc grups heterogenis per als diferents tallers. Cadascun d’aquests grups fa un taller didàctic impartit per una o un professional de les arts escèniques entre les 12 h i les 14 h. Després arriba el moment de dinar ràpidament, perquè a les 14:30h s’inicia la dinàmica final d’acomiadament, en la qual tots els joves participen conjuntament.

Cal destacar que cada dia al voltant de 110 joves gaudeixen d’aquest programa. “Aquestes dinàmiques i activitats són les que sempre hem fet i tenim comprovat que resulta una fórmula d’èxit, ja que comencen reconeixent-se des del treball escènic, per a continuar treballant barrejats en xicotets grups i, per últim, tots junts en gran grup, abraçant-se i demanant-se el contacte per continuar la relació a les xarxes”, apunten els coordinadors.

La primera de les seus és Alacant, entre el 21 i el 24  de març. Enguay el lloc de trobada és el  Centro Cultural Las Cigarreras i allí es mostraran els treballs dels següents centres educatius: IES Santa Pola, IES Las Fuentes de Villena, IES María Blasco de Sant Vicent del Raspeig, IES José Marhuenda d’El Pinós, IES 8 de Marzo,  Colegio Agustinos i Centro 14 d’Alacant i el Col·legi Nuestra Señora del Carmen d’Elx.

El segon punt de trobada serà Espai inestable, a València, entre el 28 de març i l’1 d’abril, on exhibiran grups dels instituts IES Sedaví, IES Hoya de Buñol, IES José María Parra d’Alzira, els de València capital IES Conselleria, IES Ramon Llull, IES Barri del Carme, IES Benicalap, també l’Escola de Teatre Tarumba d’Alzira i les escoles concertades Les Carolines de Picassent i el Col·legi La Mare de l’Olivar II d’Alaquàs.

I aquesta edició es tancarà a la ciutat de Castelló, en concret al Teatre Raval entre el 5 i el 8 d’abril. Els centres educatius que mostraran les seues obres són: l’IES Llombai de Borriana, l’IES Violant de Casalduch de Benicàssim i els de la mateixa capital de la Plana IES Sos Baynat, IES Bovalar i l’Escola Municipal de Teatre de Castelló.

“Estem molt agraïts als tres teatres que cedeixen els seus espais i els seus recursos   de manera completament gratuïta per al creixement dels joves valencians i el seu apropament al món de les arts escèniques”, vol reconèixer la coordinació del projecte.

Tot el projecte és finançat per l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) i el seu Carnet Jove, institució que ha permès des de la cinq uena edició fer arribar aquesta iniciativa, originària de Projecte inestable, a les ciutats d’Alacant i Castelló. No obstant això, aquesta edició no seria possible sense la col·laboració d’altres entitats com el Màster en Teatre Aplicat (UV)Teatre de CaixóProyectos Teentheatre, el CEFIRE Artís ticoexpressiuAVEC TeatreCentro Cultural Las CigarrerasCCOO de Comarques del Nord, la Federació d’Ensenyament de CCOO del PV, l’Ajuntament de Castelló, la Diputació de Castelló i Les Aules Espai Cultural Obert. Cada any es mantenen les col·laboracions i s’afegeixen més institucions que aposten per la joventut i per un oci de qualitat.

Leave a comment

This website uses cookies to improve your web experience.
explorar
llisca