Espai Inestable inaugura la programació de la seua XXII temporada (2024-2025) amb la sisena edició de Migrats Circ, el cicle anual i gratuït de circ i d’arts escèniques de carrer dedicat a tota la família que prendrà la plaça Nàpols i Sicília com a escenari, del 3 al 8 de setembre, i continuarà fins al 22 de setembre amb espectacles de sala. Per sisé any consecutiu, Migrats Circ és el marc on Inestable enceta la seua nova temporada, eixint al carrer per a donar la benvinguda a grans i menuts i enfortir així el seu vincle amb el barri de Ciutat Vella.
“Iniciem la nostra temporada com sempre en l’espai públic amb la gent del nostre barri turistificat, amb la gent de la nostra ciutat turistificada, i amb un amor insondable al circ. I tornem renovats una vegada més. Com a necessitat i com un súperobjectiu”, explica Jacobo Pallarés, director d’Inestable. I és que la veterana sala valenciana d’arts escèniques ha reformat el seu espai convertint-lo en un espai diàfan i adaptable a tot tipus de propostes, convencionals i no convencionals. “Un espai escènic polivalent, dinàmic i modern a imatge i semblança de la plaça pública: un escenari de 360 graus capaç de donar curs a una altra mena de contacte amb el públic. Migrats Circ, a més de ser una aposta pel circ, ens ha suposat, una vegada més, un al·licient i detonant per al nostre desenvolupament com a projecte. Setembre té olor de salnitre, arena, espai públic i circ”, conclou el director.
Inestable continua així amb la seua aposta per aquesta disciplina, amb un total d’onze espectacles de circ de companyies de dins i fora de la Comunitat Valenciana, les quals mostraran les seues creacions des de diverses tècniques circenses, com els malabars, equilibris, clown, manipulació d’objectes, acrodansa o el màstil xinés, entre d’altres. Nou peces curtes al carrer, repartides en tres blocs durant la setmana que ve, i dos peces llargues que tindran lloc a la mateixa sala, durant els caps de setmana consecutius.
En el primer bloc, dimarts 3 i dimecres 4, podrà veure’s la peça d’acrodansa i straps ‘El espectáculo que no existe’ de la companyia valenciana Notknown Colectiv, formada per l’acròbata i ballarí Daniel Maciá, l’acròbata, aerialista i percusionista HugoGarcía (Nesca), la ballarina Yasmine Boyer i la patinadora professional, ballarina i acròbata Irene Camino. També, des de Catalunya i Madrid, arriba la cia Colectiva Fin d’Race amb ‘0-1’. En aquesta peça de circ i drag, la companyia Fin d’Race transforma un camp de futbol en un camp de
possibilitats de trobar-se amb el cos, les emocions i els monstres, a través del circ contemporani, interdisciplinari i performatiu (acrodansa, trapezi fix, dansa i dragtivisme). El tercer espectacle que tanca aquest bloc és ‘Paco Panjabi, profesor de yoga’ del creador valencià Suso Imbernón, una proposta d’humor que exhibeix diferents tècniques com la levitació, la manipulació còmica d’objectes o el caminar sobre vidres.
El dijous 5 i divendres 6 de setembre és el torn de tres companyies més que, en aquest cas, presenten els seus treballs a València des de Catalunya: ‘Mary Jones Grandiosa’ de la creadora argentina María Cavagnero. A partir de la tècnica de la roda cyr, el teatre i la comicitat, el públic s’endinsarà en la selva de la introspecció mitjançant molt d’humor. La segona peça d’aquest bloc és ‘Sublunar (work in progress)’ de Cia Botproject. El creador Lucas Ruiz Molina presenta aquest nou treball de clown, acrobàcies i trampolí. Per últim, tanca la programació d’aquestes dos jornades la companyia El Cruce, amb ‘Koosha’, un projecte de circ contemporani que s’inspira en el passat, amb aromes de l’Est, tints fellinians i esperit de revetlla popular, i que s’aventura des de l’humor, la música i el circ cap a una re-interpretació de l’espectacle tradicional de varietats.
Durant les jornades del dissabte 7 i diumenge 8, la plaça Nàpols i Sicília acollirà els tres últims espectacles al carrer d’aquesta sisena edició de Migrats Circ. En aquest últim bloc es presenten els projectes de les dues companyies de circ seleccionades a les residències 2+2 de circ, que cada any ofereixen l’espai de creació Benamil a la serra d’Énguera i Inestable. La peça de malabars ‘Meraki’ del creador aragonés Edu Manazas, que compta amb el suport a residència d’Acción Cultural Española AC/E, i la peça de malabars i corda lliça ‘EGO’ de la companyia madrilenya Teatro con K. Tanca aquest tercer bloc el treball de la companyia valenciana Spinish circo, amb l’espectacle de barra rusa ‘Fins al cel (work in progress)’.
Per aquests tres blocs de peces curtes l’hora d’inici de les funcions serà a les 19:00h, de dimarts a diumenge, amb accés lliure i aforament controlat dins del recinte de la plaça.
D’altra banda, enguany el cicle presenta també dos peces llargues que tindran lloc a Espai Inestable, durant els dos caps de setmana consecutius. Aquests dos espectacles, de companyies valencianes, inauguraran la nova sala.
Del 12 al 15 de setembre, el cicle acull la preestrena de l’últim treball de la creadora valenciana Patrícia Pardo ‘CUINA!’, amb Eva Zapico, Hèctor Rodríguez i Patrícia Pardo en escena, amb text, dramatúrgia i direcció escènica de Pardo i direcció de moviment i narrativa visual de Pau Bachero. Aquest projecte ha estat en residència artística en Inestable dins del programa de residències de creació artística de l’Ajuntament de València 2023, i està en residència aquest agost i setembre en el marc de residències pròpies que desenvolupa Inestable amb l’objectiu de donar suport a les creadores. Cuinar o no cuinar, eixa és la qüestió de la mà de tres pallasses a qui la indústria de l’edulcoració els ha pervertit el gust i la voluntat. Clown, cuina en directe i crítica social.
Per últim, del 20 al 22 de setembre, s’estrenarà a València ‘Desconvivir’, de La Retorcida. ‘Desconvivir’, de Daniel Maciá i Yasmine Boyer, conta una història a través d’escenes quotidianes distorsionades, transicions de personalitat i conflictes inevitables, creant una atmòsfera íntima i reflexiva. Un duo de circ contemporani de petit format, on la dansa contemporània, acrobàcia i teatre físic conflueixen per a crear un llenguatge escènic sense text.
Per aquestes dues peces llargues a Espai Inestable, l’hora d’inici de les funcions serà a les 19:00h. Les entrades es poden adquirir a la pàgina de la sala: www.inestable.es